Een paar keer per jaar mag Abelike Janssens het briefje van Bernard zien. In de studeerkamer is dat altijd een bijzonder moment voor de kleine Abelike en haar vader. Het briefje wordt plechtig tevoorschijn gehaald en vader vertelt haar iedere keer weer het verhaal van Bernard, zijn schoolvriendje van 11 jaar oud.
Het schoolvriendje dat door de nazi's met zijn familie op de trein naar Auschwitz wordt gezet, het schoolvriendje dat vanuit die trein, ter hoogte van Tynaarlo, een afscheidsboodschap voor zijn kameraden uit de trein gooit.
Het briefje van Bernard heeft de volwassen Abelike nooit losgelaten. Voor haar geeft het een persoonlijk gezicht aan de slachtoffers van de Holocaust. Daarom begint ze 2010 een zoektocht. Ze wil weten wat er precies met de familie van Dam uit Zuidlaren is gebeurd en schrijft over haar bevindingen een boek.
Programmamaker Lydia Tuijnman en cameraman Peter Hendrikson volgen Abelike tijdens haar zoektocht door de archieven. In de documentaire 'Het briefje van Bernard' tekent zich een steeds scherper wordend beeld af van het gezin van Dam, vader, moeder en drie zoons; meer dan alleen een beeld van een gezin dat niet terugkeerde.
Ook wordt pijnlijk duidelijk hoe ambtenaren van de toenmalige gemeente Zuidlaren nauwgezet meewerken aan het registreren en laten oppakken van de Joden in hun gemeente.