Jodenvervolging

Brieven Joodse familie Kater


Tijdens de verbouwing van Adderhorst, een huis in Tynaarlo, worden zestig jaar na de oorlog ruim negentig foto’s, documenten en brieven gevonden van de families Kater-van Dam en Van Dam-Serphos. Ze geven een aangrijpend beeld van een Joodse familie, waarvan de leden, op enkelen na, op uiteenlopende manieren en ver van elkaar verwijderd, de oorlog hebben weten te overleven.


De familie Veldhuizen kijkt raar op als ze in 2005 in de muur van hun huis de foto's en brieven vinden. Een korte speurtocht naar de eigenaar van de foto's eindigt bij de familie Kater. Lex Kater en zijn moeder werden uitgenodigd om de foto's te komen bekijken. Op de broer van moeder Kater na, overleeft de hele familie de oorlog. Lex Kater staat zelf ook op de gevonden foto's.
In 2009 worden de brieven en foto's tentoongesteld in Zuidlaren. Er verschijnt dan ook een boek over de opmerkelijke vondst. Lex Kater schrijft voor kinderen ‘Het geheim van Adderhorst’. In het boek beschrijft hij het spannende avontuur van de vondst van het geheim, en ook wat hij zich herinnert als hij als heel klein jongetje door zijn ouders weggestuurd wordt en bij wildvreemde mensen wordt ondergebracht. Hij neemt de jonge lezer mee op zijn speurtocht naar zijn Joodse identiteit en de onderduikgezinnen, die zijn familieleden verstoppen om de oorlog te kunnen overleven. Naast veel van de gevonden foto’s en documenten, zijn ook tientallen prachtige inkttekeningen opgenomen, die Sam Drukker speciaal maakt.

60 jaar oude fotos en brieven van Joodse familie gevonden