Luchtoorlog

Engelse bommen op Assen in 1941


Op 3 januari 1941 laat een Engelse bommenwerper per ongeluk vijf brisantbommen vallen op woningen aan de Eschstraat in Assen.

Het ‘vergeten bombardement’ komt in april 2012 ineens weer in het nieuws, omdat vandalen 150 graven vernielen op de Zuiderbegraafplaats in Assen. Daaronder ook graven van de slachtoffers van dat bombardement: het graf van Roelfien Kuik en haar man Antonius Roodhardt. Roelfien Kuik (56 jaar) is één van de zeven slachtoffers dat bombardement op Assen.









Het bombardement is mogelijk veroorzaakt door een bommenwerper die als doelwit het station van Assen had en niet de spoorlijn, maar het Noord-Willemskanaal heeft gevolgd. Geen enkel monument in de Drents hoofdstad herinnert aan dat drama. Het bombardement leidt indirect tot het aftreden van burgemeester Johan Bothenius Lohman. De Duitse commandant meldt hem dat dit Engelse bommen waren. Als Hohman weigert dat te beamen kan hij vertrekken. Zijn vertrek is geen verrassing. Lohman heeft niets met de Duitsers. Als in 1940 de Duitsers Nederland binnen vallen roept hij de gemeenteraad om trouw te blijven aan het Huis van Oranje.(Na de oorlog keert hij terug als burgemeester.)

De toen 17-jarige Tinie Roodhardt, de dochter van Roelfien Kuik, ligt te slapen en raakt door de klap buiten bewustzijn. Ze komt weer bij als ze gewond op straat lag. Door kordaat ingrijpen van een buurvrouw blijft ze in leven. Maar ze moet wel haar rechterarm missen. Ze ligt drie maanden in het ziekenhuis. Daarna trekt ze met familieleden in een tijdelijke woning totdat in de zomer van 1942 het ouderlijke huis is herbouwd.

Tinie Roodhart reageert in 2012 vanuit haar huis in Harlingen geschokt op de vernieling van het graf van haar ouders.






Het graf van vier omgekomen leden van het gezin van banketbakker Hendrik Kuiper, direct naast het vernielde graf van haar ouders, is door de vandalen wel gespaard. Vader Kuiper overleefde als enige van de familie de explosies.
Tinie Roodhardt snapt niet dat de gemeente Assen nooit voor een blijvende herinnering aan het bombardement heeft gezorgd. Ze zou dat zeer toejuichen als dat alsnog zou gebeuren.

Alle slachtoffers van het bombardement:
1. Grietje Jantina Kuiper-Rosing
2. Jan Willem Kuiper
3. Rijna Annechiena Kuiper
4. Harm van Dijk ( verloofde van Rijna Annechiena Kuiper)
5. Annechiena Henderika Jansina Kuiper
6. Roelfien Roodhardt-Kuik
7. Jantje Zeinstra-Vijver ( zij was voor een verlovingsfeest bij de familie Roodhardt en is in haar woonplaats Harlingen begraven)


De familie Kuiper


Tinie Roodhardt met plakboek bombardement

Gesprek met Tinie Roodhardt